Kom op adem voor hulpverleners

Vrijdag 13 januari 2023 | 9u30-16u30 | De Loft - OostendeIn deze workshop wil ik jullie aan de lijve laten ervaren wat er kan met je adem. Van zachte aandacht en erbij blijven via wholebody focussen en meditatie tot gerichte oefeningen via kundalini yoga. Zo kan jij ervaren wat voor jou nu werkt. Je krijgt ook een inkijk in wat er zoal kan met de adem voor jouw cliënten. Jouw voorkeur kan uiteraard verschillen van die van je cliënten.

Wanneer we geboren worden hebben we onze eerste adem en als we sterven laten we onze laatste. Als mens, therapeute en yogi ligt ademen me nauw aan het hart. Zowel fysiek als mentaal heeft een gezonde adem veel effect. Hierover is al heel wat onderzoek gedaan. Voor yogi’s is de adem de brug tussen ons fysieke lichaam en onze ziel.

Bij het “therapie geven” is er voor mij iets wezenlijks verschoven toen ik me meer en meer bewust werd van mijn adem. We nemen de adem over van cliënten die gespannen zijn en omgekeerd nemen cliënten ook onze adem over. Zelf in contact zijn met je adem, opmerken van “amai daar zit spanning op” en, wanneer je al wat geoefend bent, die bewust terug richten naar een lange diepe “yogi” ademhaling, heeft veel effect. Zo regluren we onszelf en hiermee onze cliënten (co-regulatie). Zo merkte ik als mama hoe eenvoudig mijn jongste in slaap viel gewoon terwijl ik lang en diep ging ademen.

Je leest het, het gaat niet enkel over oefeningen het gaat ook over emoties en alles in jou aanvaarden wat er dan is. Ook naar je cliënten toe draait het niet enkel om oefenen en richten maar ook om bewust worden. Hier helpt focussen en mediteren bij. In therapie merk ik dat wat voor de ene werkt niet voor de andere werkt.

Het enige dat je te doen hebt terwijl je mediteert, is bewust ademenen.

Binnen het wholebody focussen spreken we over bevroren processen. Vaak stoppen we dan met ademen. Bewust worden dat we dan stoppen met ademen en lijfelijk terug die beweging kunnen opzoeken en ook via je adem het leven terug meer toelaten en jezelf zo in veiligheid brengen, helpt om de “living forward energie” te laten stromen. Beelden, nieuwe woorden,... komen dan sneller op gang. Dit is mijn persoonlijke ervaring en dit zie ik heel vaak bij cliënten gebeuren. Voor mij verzacht en versnelt de adem processen. Het hevig ontladen van ander lichaamswerk hoeft dan precies minder. Hiermee bedoel ik niet dat dit hevige slecht is.

Peter Levine schrijft er ook over in zijn boeken.

Begeleidingen met recent trauma leren me dat die aandacht voor de adem cruciaal is. Anderzijds kan bij ernstig trauma of langdurige stress het richten naar de adem ook onveiligheid oproepen. Het blijft dus steeds afstemmen!

Ik wil geen pleidooi houden dat iedereen zich moet specialiseren in de adem. Ik wil een pleidooi houden dat iedereen de adem in zijn waarde ziet. Aandachtig ademen geeft ruimte en daar zijn we in drukke tijden vaak naar op zoek. Het maakt je innerlijke ruimte meer helder om te focussen, je hartcentrum wordt meer ontspannen of om het met de polyvagaal theorie uit te leggen je geraakt meer in ventraal vagaal status, een modus van veiligheid waarbinnen je verbinding legt met jezelf en de mensen rondom jou.


Begeleiding: Saren Swinnen
Wanneer: 13 januari 2023| 9u30-16u30
Prijs: 95€ | Lunch zelf te voorzien | Thee, koekjes, fruit en noten ter plaatse
Locatie: De Loft | Jules Peurquaetstraat 15, 8400 Oostende | yogamatjes, dekens, kussens ter plaatse [https://deloft-oostende.be/]
Meer info: call chat 0486/48.64.94 of email Saren
Inschrijven: Graag een seintje als je komt via email an.moureau